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You have asked whether charter schools could develop and own school facilities paid
for out of the proceeds of Proposition Z bonds issued by the San Diego Unified School
District. In our view, there is no legal impediment to such ownership.

You provided to me two memoranda dating from 2008 regarding options for the use
of bond funds by the Los Angeles Unified School District by charter schools. They state that
the school district must maintain some sort of “dominion” over local bond- funded charter
school facilities. But at the same time, the analyses acknowledge that there is no legal
authority to support this conclusion. We agree that there is no such authority.

Nothing prevents charter schools from holding title to local bond-funded facilities. In
Wilson v. Board of Education (1999) 75 Cal. App.4th 1125, the court of appeal ruled that
charter schools are, for purposes of the California Constitution, part of the single common
system of public schools, including under Article IX, § § 5,6, and so are entitled to receive
public funding. The court also held that “charter school officials are officers of public
schools to the same extent as members of other boards of education of public school
districts. So long as they administer charter schools according to the law and their charters,
as they are presumed to do, they stand on the same constitutional footing as noncharter
school board members.”

In Hall v. City of Taft (1956) 47 Cal. 2d 177 the California Supreme Court held that
although school districts may hold legal title to public school facilities, beneficial ownership
is ultimately in the State of California. This makes school districts (including, for this
purpose, charter schools) trustees of public school facilities. Indeed, this is the underlying
basis for Proposition 39's directive that school districts must share public school facilities
fairly with charter schools. In that proposition, the voters mandated that school districts
which hold legal title to public school facilities must surrender those facilities to charter
schools because, in the end, they are assets of the state, not the local jurisdiction. Thus,
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Education Code section 47614 mandates that charter schools be allocated locally-held
facilities, almost regardless of how those facilities were financed.

We note that the State bond fund program now reflects this view. In 2010, Education
Code section 17078.62 was amended to provide that charter schools can hold title to state
bond-funded facilities, within “priority of use/ownership” rules that allow property to be held,
first by the charter school that built it; then, if that charter organization can no longer use the
facilities for school purposes, to allow them to be transferred for use by another charter
school. If no charter school can use the facilities, the statute provides that the school
district in which it is located may use the facilities. Finally, if the district can’t use the
facilities, the district may dispose of the property under district surplus property rules, with
the proceeds to be retained by the district and used in accordance with Education Code
restrictions.

Proposition Z told voters that one of its purposes is to “provide quality charter school
facilities located in the District.” In “Part Three” of the measure, public charter school
projects expressly include “development of new facilities” and any of the uses “described in
Part 1" which include to “plan, acquire property for and construct new classrooms and
school facilities . . ..” These, and other authorizations in the measure, allow a broad range
of facilities to be acquired and improved. Importantly, there is no restriction in the ballot
measure regarding ownership of these facilities or improvements. The only restriction in the
measure on ownership pertains to the $200 per student discretionary funds which can be
used to acquire property which must remain “property of the District.”

In our view, if funds are allocated to a charter school to acquire and construct school
facilities, the charter school could hold title to such facilities subject to the same ultimate
restriction on such property as if it were held by the District. Such publicly-financing property
would be held in trust for the State of California. More practically, title might be held subject
to priorities of use and ownership like those prescribed for public school facilities financed
with state bond funds dedicated to public school construction.

Finally, we note that to the extent that private funds, or state funds which were not
appropriated for public facility construction purposes, might be used to construct or
augment a charter school project, such property might not be considered to be held in trust
for the State. However, such property would still be subject to the charitable trust imposed
upon the assets of charter schools organized and operated as nonprofit public benefit
corporations, and subject to oversight of the California Attorney General.
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